Over onderzoek...

  • Onderzoek in de Faculteit Letteren is georganiseerd in onderzoekseenheden en onderzoeksgroepen. Op de websites van de verschillende onderzoeksgroepen vind je meer informatie over specifieke onderzoeksprojecten.
  • Het onderzoeksbeleid aan de Faculteit Letteren wordt behartigd door de facultaire vicedecaan onderzoek, prof. dr. Ortwin de Graef. De facultaire vicedecaan onderzoek staat de decaan in het bestuur van de faculteit bij op het vlak van het onderzoek. Hij vertegenwoordigt ook de Faculteit in de raad voor onderzoeksbeleid en in andere organen van de Universiteit en de Associatie die bevoegd zijn voor het onderzoeksbeleid.
  • De facultaire vicedecaan onderzoek laat zich voor het onderzoeksbeleid in de Faculteit adviseren door de facultaire commissie voor onderzoek.
  • Voor alle vragen over onderzoek kan u steeds terecht bij de facultaire stafmedewerker onderzoek, Matthias Meirlaen (contact: matthias.meirlaen@kuleuven.be).

 

 Doctoreren

  • Gebeten door onderzoek? Dan is een doctoraat in de Letteren wellicht iets voor jou. Het doctoraatstraject biedt je de kans om je, na je masterstudies, gedurende een viertal jaren te verdiepen in een fundamenteel onderzoeksprobleem binnen je eigen vakgebied. Je wordt hierbij begeleid door jouw promotor, een eventuele co-promotor en de collega's van de onderzoeksgroep.
  • Je kan aan de Faculteit Letteren een doctoraat behalen in de volgende disciplines: arabistiek en islamkunde; archeologie; geschiedenis; japanologie; klassieke studies; de kunsten; kunstwetenschappen; letterkunde; musicologie; oosterse: bijbelse wetenschappen; oude nabije oosten studies; sinologie; slavistiek en oost-Europakunde; taalkunde; vertaalwetenschap.  
  • Wie aan een doctoraat begint, is verplicht om de doctoraatsopleiding te volgen. De doctoraatsopleiding wordt binnen de faculteit Letteren georganiseerd door de onderzoekseenheden die verantwoordelijk zijn voor de domeinspecifieke invulling van de opleiding en het opvolgen van de administratie.  
  • Alle informatie over doctoreren en de nodige formulieren vind je op deze webpagina terug.

 

Facultair Forum voor het onderzoek

Op dinsdag 14 maart 2017 organiseert de Faculteit Letteren haar tweede Facultaire Forum voor het Onderzoek. Deze editie staat volledig in het teken van digital scholarship. Hoe gebruiken Letterenonderzoekers digitale technieken? Wat is het belang van digitale tools? 
> Meer info en inschrijven

Op woensdag 2 maart 2016 organiseerde de Faculteit het eerste Facultair Forum voor het Onderzoek. Professor Frank Huisman (Universiteit Maastricht) kwam Science in Transition voorstellen, een Nederlands project dat aanbevelingen formuleert voor een beter functioneren van de op drift geslagen geesteswetenschappen. Aansluitend hebben 5 junior en senior onderzoekers van de Faculteit een 5-minute repliek gehouden. 

Alle presentaties en meer infomatie over het forum vind je via deze link.

 

Nuttige links

 

Nieuws

Actuele updates over onderzoek worden gepubliceerd op de nieuwspagina voor onderzoek; deze aankondigingen zijn ook te volgen via een RSS nieuwsfeed.

Onderzoeksnieuws

rss RSS-feed onderzoeksnieuws
U kan zich abonneren op deze feed in uw browser (bv. Firefox, Internet Explorer,...) of e-mailprogramma (bv. Outlook, Mail,...) en zo automatisch zien of er nieuwe berichten gepubliceerd zijn.