Hieronymus Cock. De renaissance in prent

Hieronymus Cock (1517/8-1570) was zonder twijfel de meest succevolle prentenuitgever van zijn tijd. Hij erkende als eerste de enorme kwaliteiten van Pieter Bruegel de Oude. Cock verzamelde het kruim van jonge kunstenaars rond zich en haalde de beste kopergraveurs die hij kon vinden naar zijn werkplaats. Hij combineerde een subliem aanvoelen van artistieke kwaliteit met een zelden geëvenaard zakelijk inzicht en kennis van de internationale kunstmarkt. Op korte tijd bouwde Hieronymus Cock, samen met zijn vrouw Volxcken Diercx, zijn prentenuitgeverij ‘In de Vier Winden’ dan ook uit tot de meest invloedrijke van Europa. De kopergravures die hij op de markt bracht, gingen de wereld rond en zorgden voor de naam en faam van kunstenaars als Pieter Bruegel de Oude, Frans Floris, Maarten Van Heemskerck en vele anderen. Op die manier speelde hij een cruciale rol bij de doorbraak van nieuwe artistieke ideeën in de toenmalige Westerse wereld.

Deze tentoonstelling biedt voor het eerst in vijfentwintig jaar een breed overzicht van de activiteiten van het uitgevershuis ‘In de Vier Winden’. Aan de hand van meer dan honderdvijftig zeldzame en kwetsbare werken op papier, worden de activiteiten van Cock en zijn medewerkers aan het publiek voorgesteld. De kernstukken van deze tentoonstelling zijn afkomstig uit de rijke collectie prenten en tekeningen van de Koninklijke Bibliotheek van België. Binnen deze instelling werd de afgelopen jaren nieuw onderzoek verricht naar het uitgevershuis ‘In de vier winden’ en zijn productie. De Fondation Custodia – Collection Frits Lugt voegt daar enkele uitzonderlijke tekeningen en prenten aan toe. Tientallen cruciale bruiklenen uit binnen- en buitenlandse collecties vervolledigen het overzicht. Als enige locatie in België werd gekozen voor M – Leuven. Daarna reist de tentoonstelling verder naar Parijs.

Van 14 maart tot en met 9 juni 2013 loopt in M – Museum Leuven de tentoonstelling Hieronymus Cock – De renaissance in prent. Dit project is een partnerschap tussen de Koninklijke Bibliotheek van België, M – Museum Leuven, de Fondation Custodia – Collection Frits Lugt in Parijs en Illuminare – Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst (KU Leuven). Van 18 september tot 15 december 2013 is de tentoonstelling te gast in het Institut Néerlandais in Parijs.
Je kan het reilen en zeilen rondom de tentoonstelling ook volgen via Facebook (https://www.facebook.com/HieronymusCock).

 

Lees hier de artikelen uit de Campuskrant:

Ontdek een voorsmaakje van de tentoonstelling Hieronymus Cock in dit filmpje.

 

 

http://binaryoptions2013.org make money with binary options