U bent hier: Home

Master Culturele Studies

Is Culturele Studies iets voor jou?

De master culturele studies bestudeert de relatie tussen kunst, maatschappij en het geheel van media en technieken die vandaag zowel kunst als maatschappij vorm geven. Het is om die reden een interdisciplinaire benadering, waarbij cultuurwetenschappers met diverse achtergronden inzicht willen verwerven in de relaties tussen maatschappij en media. De master culturele studies heeft geen specifiek afgebakend object, maar concentreert zich op zowel hedendaagse als historische culturele fenomenen en bestudeert die vanuit een praktijkgericht standpunt.  

 

Het profiel van de masterstudent Culturele Studies

Voor de opleiding culturele studies wordt een sterke interesse voor ‘cultuur’ verondersteld, zowel voor alles wat reilt en zeilt binnen het culturele veld als voor de culturele actualiteit in diverse media. Cultuur is meer dan alleen maar kunst, en kunst omvat zowel ‘hoge’ als ‘lage’ vormen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een degelijke historische en theoretische kennis hebt van de westerse cultuur en goede schrijf- en communicatievaardigheden.

 

Wat kan een afgestudeerde Culturele Studies?

» Lees er meer over op de website rond Masters aan de faculteit Letteren van de KU Leuven

» Lees het dossier "Master in de Culturele Studies" op deze website

 

-------------------   De Nieuwshoek    -------------------

EX VITRO - BIO-ART, TECHNO-MINDS, SCIENCE-CREATURES AND OTHER HYBRIDS

Ex Vitro - Bio-art, techno-minds, science-creatures and other hybrids

1 oktober - 30 oktober 2016
Ex Vitro is een creatieve samenwerking rond kunst, wetenschap en technologie van Fablab, Incentim en Culturele Studies KU Leuven en de Verbeke Foundation. Kunstenaars als Joke Raes, Frederik de Wilde en Bas Smets verkennen met de nieuwste technologieën de grenzen van hun utopische gedachten. Ze kregen van Fablab de gelegenheid om nieuw werk te ontwikkelen in de hightech 3D faciliteit. Doordat deze kunstenaars gebruik maken van zowel technische als natuurlijke procedures en materialen vormt elk van hun kunstwerken een eigen ecosysteem. Het onderscheid tussen natuur en techniek valt weg en de objecten transformeren of evolueren als het ware uit zichzelf. Evolutie is dan ook een thema van Ex Vitro.

Je bezoek aan de tentoonstelling in het Thermotechnisch Instituut is meteen een uitgelezen moment om stukken uit de collectie van de Verbeke Foundation te ontdekken, met werken van Eduardo Kac, Jalila Essaïdi en Lieven Standaert.

Ex Vitro is bovendien veel meer dan een tentoonstelling. Elk weekend in oktober kan je mee nadenken over een toekomst waarin wetenschap, techniek, kunst en verbeelding elkaar ontmoeten. Je beleeft er de nieuwste technologische ontwikkelingen. Kunstenaars, wetenschappers, curatoren en denkers slaan de handen in elkaar en gaan graag met je in discussie.

Tijdens het openingsfestival op 1 oktober maken de wereldberoemde Strandbeesten van Theo Jansen van het Arenbergkasteel een magische plek. Er is een demonstratie van de Strandbeesten en een unieke lezing van Theo Jansen over zijn levenswerk, gevolgd door een boeiend debat tussen kunstenaars en wetenschappers. Afsluitend is er een dansperformance van Joke Raes met muziek van Jochen Arbeit. Het evenement is gratis maar registreren voor de lezing, het debat en de performance is noodzakelijk wegens het beperkte aantal plaatsen.

Organisatie: Fablab KU Leuven, Culturele studies KU Leuven, Incentim KU Leuven
Meer info

 

*******************************************************