Nieuws universiteit

Syndicate content
Updated: 20 min 17 sec ago

In Beeld: kampeerders palmen Vismarkt in voor klimaatneutraal Leuven

ma, 2014-09-01 14:44
Enkele honderden kampeerders trotseerden in het laatste weekend van augustus het grillige zomerweer om de nacht door te brengen op één van de vijf tijdelijke stadscampings die de vzw Leuven Klimaatneutraal 2030 op touw had gezet.

In Beeld: acteur Matteo Simoni op de set in Kasteelpark Arenberg

vr, 2014-08-29 16:09
De ploeg van de Vlaamse langspeelfilm Alles voor Lena maakte deze week opnames in het Kasteelpark Arenberg. De film vertelt het verhaal van de jonge en briljante professor Viktor (Koen De Graeve), die in het jaar 2040 een manier ontdekt om e-mails te versturen naar het verleden. Hij komt al snel tot de vaststelling dat elke kleine ingreep in het verleden grote gevolgen heeft.

Kinderen met halfzijdige hersenverlamming verleggen grenzen tijdens therapiekamp

do, 2014-08-28 12:01
Met een robot dansen op Gangnam Style, een spelletje vier-op-een-rij spelen of fruit dippen in een chocoladefontein: voor kinderen met een hemiplegie of halfzijdige hersenverlamming is het meer dan alleen plezier maken. Tijdens een therapiekamp aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen werkten acht kinderen tussen 10 en 12 jaar op deze manier aan de verbetering van hun arm- en handfunctie.

Archeologen opgeschrikt door aardbeving: is de ‘Sagalassosbreuk’ weer actief?

do, 2014-08-28 09:52
Op 24 augustus werd het archeologische team in Sagalassos, in het zuidwesten van Turkije, opgeschrikt door een aardbeving. Niemand raakte gewond en de schade op de site is beperkt. De aardbeving lijkt het vermoeden te bevestigen dat er door Sagalassos een actieve breuk loopt, die ook de verwoestingen in de antieke stad zou kunnen verklaren.

Archeologische vondsten werpen nieuw licht op eetcultuur en verenigingsleven in Romeinse tijd

di, 2014-08-26 16:32
Rond 200 na Christus kwamen in Sagalassos tientallen personen samen om te eten. Na de maaltijd werden de nog volledig gedekte tafels met borden en etensresten omgegooid en werd de kamer verlaten. Dat is het tafereel dat een team van Leuvense archeologen deze zomer terugvond bij opgravingen.

Afrikaanse waterreservoirs lijden onder erosie

di, 2014-08-26 11:52
Veel Afrikaanse landen bouwen stuwmeren en waterreservoirs om te voorzien in water en energie. Veel van deze reservoirs slibben echter vroegtijdig dicht door klei, zand en grind dat door de afgedamde rivier wordt meegevoerd. Onderzoekers van de KU Leuven brachten voor het eerst in kaart hoeveel van deze materialen meegevoerd worden en wat de achterliggende oorzaken zijn. Zo kunnen nieuwe stuwmeren en reservoirs aangepast worden en kan de water- en energievoorziening in grote delen van Afrika efficiënter verlopen.  

Honderd jaar geleden brandde Leuven

ma, 2014-08-25 12:25
Exact honderd jaar geleden staken Duitse troepen meer dan duizend Leuvense panden in brand, waaronder de oude universiteitsbibliotheek in de Naamsestraat. Dat werd op 24 en 25 augustus herdacht met een lichtspel en animatiebeelden die geprojecteerd werden op de gevel van de huidige universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. De lichtkunstenaars van Mr. Beam vertelden zo ‘Het Verhaal van de Martelaarsteden’.

Ook rector Torfs en vicerector Robberecht trotseren het ijswater

do, 2014-08-21 15:43
“Ik neem al twintig jaar lang elke ochtend een koude douche die langer duurt dan deze, maar het was toch een moment van verfrissing. Ik kan het iedereen aanraden.” Zo relativeerde rector Rik Torfs de emmer ijswater die vicerector Biomedische Wetenschappen Wim Robberecht over zijn hoofd kieperde voor de Ice Bucket Challenge, een initiatief dat aandacht voor de ziekte ALS vraagt en geld wil opbrengen voor onderzoek. Even later kreeg de rector de kans om wraak te nemen en de vicerector op zijn beurt een ijskoud stortbad te geven.

Eerste inschrijver: “Klaar om aan dit nieuwe hoofdstuk te beginnen”

ma, 2014-08-18 10:24
Vroeg opstaan op een maandag in de zomervakantie is geen pretje, maar het leverde Karel Casteleyn uit Gent de titel van eerste inschrijver op, mét bijhorende privileges: een feestelijke verwelkoming door rector Rik Torfs en vicerector Onderwijsbeleid Didier Pollefeyt, een geschenkmand met KU Leuven-gadgets en een flinke portie media-aandacht.

Onderzoekers ontdekken nieuw mechanisme achter vorming van kanker

wo, 2014-08-13 14:11
Onderzoekers van KU Leuven en Harvard University hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van kanker. Ze ontrafelden hoe bepaalde slapende genen geactiveerd worden, wat leidt tot de ontwikkeling van tumoren. In proeven op muizen slaagden de onderzoekers er ook in om het mechanisme ongedaan te maken en de ontwikkeling van de kanker te voorkomen.

Paul Declerck nieuwe decaan Farmaceutische Wetenschappen

wo, 2014-08-13 10:19
Op 1 augustus werd professor Paul Declerck de nieuwe decaan van de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen, als opvolger van professor Alfons Verbruggen.

Malariageneesmiddel chloroquine belemmert tumorgroei en uitzaaiingen

ma, 2014-08-11 18:05
Het antikankereffect van het malariageneesmiddel chloroquine – in combinatie met conventionele chemotherapie – is intussen goed gekend bij proefdiermodellen. Tot dusver werd aangenomen dat chloroquine de gevoeligheid van kankercellen voor chemotherapie verhoogt door rechtstreeks op de kankercellen in te werken.

In beeld: Veiligheidsraad VN bezoekt Leuven

ma, 2014-08-11 14:23
Op zaterdag 9 en zondag 10 augustus bracht de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de eerste keer een bezoek aan België. Op 9 augustus bezocht de raad onder meer de Universiteitsbibliotheek van Leuven. Het bezoek kaderde in de ruimere context van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

In beeld: Belgisch vorstenpaar en Duitse president herdenken WO I in Leuven

di, 2014-08-05 11:29
Op maandag 4 augustus 2014 brachten het Belgisch vorstenpaar en de Duitse president Joachim Gauck een bezoek aan Leuven in het kader van de herdenkingsplechtigheden van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

Masterstudenten bouwen onbemand vliegtuigje voor pakkettransport

vr, 2014-07-25 16:10
Onbemande vliegtuigjes die een bestelling afleveren in je achtertuin, officiële documenten bezorgen aan de notaris of instaan voor orgaantransport tussen ziekenhuizen. Toekomstmuziek? Qua wetgeving moet er nog veel gebeuren, maar technisch zijn de drones bijna klaar om op te stijgen. Dat bewijzen drie studenten burgerlijk ingenieur van de KU Leuven.

Ramadan heeft geen negatief effect op gezondheid

wo, 2014-07-23 11:07
Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken en geen seksuele betrekkingen hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Hoewel deelnemers zich vaak moe voelen, heeft het vasten geen negatieve invloed op hun gezondheid. Meer nog, onderzoek van KU Leuven toont een eerder positieve invloed op de concentratie, het kortetermijngeheugen en oog-handcoördinatie. 

Jezelf ‘piepedood’ rijden in dienst van de kopman

di, 2014-07-22 17:10
Zelf 200 km in de wind rijden in de hoop dat je kopman het harde labeur kan afmaken? Tijdens een krioelende massasprint je tussen het kader van je fiets plooien om de overwinning van de ploeg te verzekeren? Het lijkt wel gekkenwerk. Wat maakt dat ploegmaats zichzelf zo tot het uiterste geven voor hun kopman en de ploeg?

Een ‘share’-knop is minder onschuldig dan je denkt

di, 2014-07-22 12:30

Een ‘share’-knop op een website deelt niet alleen de pagina die je wil delen, maar vaak ook je surfgedrag – zelfs wanneer je de knop niet actief gebruikt.

Mysterieuze slokdarmziekte Achalasie blijkt auto-immuunaandoening

di, 2014-07-15 16:43
Achalasie is een zeldzame ziekte van de slokdarm waarbij de zenuwcellen in de slokdarmwand, om een nog steeds onbekende reden, verdwijnen. Een Europese studie bewijst nu voor het eerst dat achalasie een auto-immuunaandoening is. Het zijn voornamelijk afwijkingen van het immuunsysteem die bijdragen tot voorbeschiktheid voor deze ziekte, die 1 op 100.000 personen treft.

Eredoctor Nadine Gordimer overleden

ma, 2014-07-14 16:32
Op 13 juli overleed Nadine Gordimer, Nobelprijswinnares voor Literatuur 1991. In 1980 werd zij eredoctor van onze universiteit. Zij geldt als de belangrijkste Engelstalige Zuid-Afrikaanse letterkundige, samen met J.M. Coetzee. Zij schreef veertien romans, en een tiental bundels kortverhalen.
http://binaryoptions2013.org make money with binary options