Nieuws universiteit

Syndicate content
Updated: 14 min 13 sec ago

Ramadan heeft geen negatief effect op gezondheid

6 uur 53 min ago
Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken en geen seksuele betrekkingen hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Hoewel deelnemers zich vaak moe voelen, heeft het vasten geen negatieve invloed op hun gezondheid. Meer nog, onderzoek van KU Leuven toont een eerder positieve invloed op de concentratie, het kortetermijngeheugen en oog-handcoördinatie. 

Jezelf ‘piepedood’ rijden in dienst van de kopman

di, 2014-07-22 17:10
Zelf 200 km in de wind rijden in de hoop dat je kopman het harde labeur kan afmaken? Tijdens een krioelende massasprint je tussen het kader van je fiets plooien om de overwinning van de ploeg te verzekeren? Het lijkt wel gekkenwerk. Wat maakt dat ploegmaats zichzelf zo tot het uiterste geven voor hun kopman en de ploeg?

Een ‘share’-knop is minder onschuldig dan je denkt

di, 2014-07-22 12:30

Een ‘share’-knop op een website deelt niet alleen de pagina die je wil delen, maar vaak ook je surfgedrag – zelfs wanneer je de knop niet actief gebruikt.

Mysterieuze slokdarmziekte Achalasie blijkt auto-immuunaandoening

di, 2014-07-15 16:43
Achalasie is een zeldzame ziekte van de slokdarm waarbij de zenuwcellen in de slokdarmwand, om een nog steeds onbekende reden, verdwijnen. Een Europese studie bewijst nu voor het eerst dat achalasie een auto-immuunaandoening is. Het zijn voornamelijk afwijkingen van het immuunsysteem die bijdragen tot voorbeschiktheid voor deze ziekte, die 1 op 100.000 personen treft.

Eredoctor Nadine Gordimer overleden

ma, 2014-07-14 16:32
Op 13 juli overleed Nadine Gordimer, Nobelprijswinnares voor Literatuur 1991. In 1980 werd zij eredoctor van onze universiteit. Zij geldt als de belangrijkste Engelstalige Zuid-Afrikaanse letterkundige, samen met J.M. Coetzee. Zij schreef veertien romans, en een tiental bundels kortverhalen.

KU Leuven aan zee met het Cartoonfestival

ma, 2014-07-14 15:03

Cartoons zetten u aan het denken over menselijke genetica, en zij kunnen dat complexe thema op een originele, toegankelijke en natuurlijk humoristische wijze belichten. Dat is de rode draad van de 53ste editie van het Cartoonfestival in Knokke-Heist.

Wake-up call voor meer onderzoek naar celmetabolisme

do, 2014-07-10 10:32
Meer wetenschappelijk onderzoek naar het metabolisme (of stofwisseling) van stromale steuncellen en immuuncellen, en de rol van de stofwisseling van die celtypes bij het ontstaan van ziekten, zou nieuwe therapeutische pistes kunnen openen voor diabetes, onstekings-aandoeningen en kanker.

Brieven aan de rector: Rik Torfs antwoordt

wo, 2014-07-09 16:00
Van ‘Ik hou van rectoren die columns schrijven’ tot ‘Altijd meedraaiend met de wind’: de mensen die we dit jaar vroegen een brief aan de nieuwe rector te schrijven, varieerden in toon van vriendelijk tot, laten we zeggen, ‘minder vriendelijk’. Rector Torfs neemt het sportief op. “Ik geef ook mijn mening, en dat men mij vooral tegenspreekt.

Minder sluipverbruik met een chip

di, 2014-07-08 09:42
Van ons elektriciteitsverbruik gaat naar schatting ongeveer 10 procent op aan sluipverbruik: ook in waakstand blijven apparaten energie slurpen. Ingenieur Hans Meyvaert van het Departement Elektrotechniek (ESAT) zoekt met zijn doctoraatsonderzoek naar een oplossing: een chip voor de stand-byfunctie die het sluipverbruik 10 tot 100 keer kan verminderen.

Ook in het digitale tijdperk lezen kinderen nog boeken

ma, 2014-07-07 12:03
Drie vierde van de kinderen leest graag strips, zes op tien leest graag fictie. 40% van de kinderen rekent lezen tot zijn/haar favoriete activiteiten. Dat zijn enkele vaststellingen die onderzoekers van de KU Leuven deden in een studie naar het leesgedrag, de vrijetijdsbesteding en het mediagebruik van 9-12-jarigen.

Droomjob: strafpleiter

ma, 2014-07-07 08:31
Zijn de verwachtingen van studenten over hun droomjob realistisch? En hoe moeten ze die felbegeerde baan te pakken krijgen? Stap één: wij regelen een ontmoeting met een alumnus die de droom beleeft. In deze aflevering: Sophie en de strafpleiter.

Universiteiten en hogescholen niet gelukkig met visitaties

ma, 2014-07-07 07:04
Naar aanleiding van wat op 7 juli in de media verscheen met betrekking tot de visitaties in het hoger onderwijs, heeft de KU Leuven het standpunt ter zake verduidelijkt:

Echografie van jonge sterren verraadt hun leeftijd

do, 2014-07-03 20:02
De leeftijd van jonge sterren was tot voor kort moeilijk te bepalen. Door hun akoestische golven op te meten – echografie voor sterrenkundigen – wordt dat nu wel mogelijk en kunnen de baby’s onder de sterren onderscheiden worden van de pubers.

Eredoctor Tamás Roska overleden

wo, 2014-07-02 14:36
Op 17 juni overleed op 73-jarige leeftijd Tamás Roska, professor informatietechnologie aan de Pázmány Péter Catholic University (PPKE) in Boedapest en eredoctor van de KU Leuven. “Hij laat ons de erfenis na van zijn vrijgevigheid en bescheidenheid, zijn enthousiasme voor goede doelen en zijn niet aflatende zorg voor studenten”, aldus de PPKE.

Veelbelovend geneesmiddel voor constipatie bij morfinepatiënten

di, 2014-07-01 15:57
Patiënten met hevige chronische pijn nemen alsmaar vaker opiaten, zware pijnstillers op basis van morfine. Die werken uitstekend, maar zorgen ook voor erg hinderlijke constipatie. De nevenwerking is zo hevig dat patiënten soms verkiezen met de pijnstilling te stoppen. Een zopas ontwikkeld geneesmiddel biedt hoop.

'De Raad': Voor een betere wereld: klik hier

di, 2014-07-01 08:32
Klikken tegen onrecht: sympathiek en trending, dat zeker. Maar zeg nu zelf: bracht #bringbackourgirls ook écht die ontvoerde meisjes terug? Of is het al heel wat dat de wereld nu weet dat het noorden van Nigeria geen paradijs is? Voor de cynische medemens kleeft er aan online activisme een geurtje van naïviteit.

Rector Rik Torfs betuigt medeleven bij plotse overlijden rector Stellenbosch

zo, 2014-06-29 15:16
Professor Hayman Russel Botman, rector en vicechancellor van de universiteit van Stellenbosch, is onverwachts overleden in de nacht van 27 op 28 juni. In naam van KU Leuven betuigt rector Rik Torfs zijn deelneming aan de familie van professor Botman en aan de universitaire gemeenschap van Stellenbosch.

Aseksualiteit is hot

wo, 2014-06-25 08:08
Zowat één op honderd mensen voelt zich noch tot mannen, noch tot vrouwen aangetrokken. Deze aseksuelen vinden elkaar steeds vaker – voornamelijk op internet – en worden stilaan ook ontdekt door de wetenschap. Het doctoraatsonderzoek van seksuologe Ellen Van Houdenhove is wereldwijd één van de weinige studies die het fenomeen in kaart trachten te brengen.

Kankertherapie op maat komt dichterbij

di, 2014-06-24 19:53
Door menselijk tumorweefsel in muizen in te planten en te onderzoeken, kan de zoektocht naar een betere kankerbehandeling gevoelig efficiënter worden. Professor Frédéric Amant, professor Sabine Tejpar en hun collega-onderzoekers en -oncologen boeken hoopvolle vooruitgang op dit terrein, daarbij gesteund door het nieuw opgerichte Fonds voor Innovatief Kankeronderzoek.

De Vlaamse woonbonus, behouden of afschaffen?

di, 2014-06-24 10:36
De woonbonus heeft niet het gewenste effect. In plaats van woningen betaalbaar te maken, drijft de woonbonus de prijs van een gezinswoning alleen maar op. Dat concluderen onderzoekers van de KU Leuven. De vraag rijst of het bestaande systeem al dan niet moet behouden blijven.
http://binaryoptions2013.org make money with binary options