Nieuws universiteit

Syndicate content
Updated: 27 min 41 sec ago

Professor Dirk Timmerman bekroond voor verbeterde diagnose van eierstoktumoren

wo, 2014-04-23 15:55
Professor Dirk Timmerman heeft op woensdag 23 april uit handen van koningin Mathilde de prijs van het Fonds Inbev-Baillet Latour voor klinisch onderzoek ontvangen. Hij wordt gelauwerd voor zijn onderzoek naar computermodellen voor de diagnose van eierstoktumoren.

Europese stemtest ‘EU and I’ kijkt over landsgrenzen heen

do, 2014-04-17 11:59
Op 17 april werd in alle landen van de Europese Unie de online stemtest EU and I gelanceerd. Via 30 stellingen kunnen kiezers uitzoeken welke partij het best bij hen past.

Luchtpijptransplantatie succesvol, ook na stoppen medicatie tegen afstoting

do, 2014-04-17 10:12
Een Leuvens team heeft al bij zes patiënten een succesvolle luchtpijptransplantatie uitgevoerd. Hun behandelingstechniek maakt het mogelijk om de medicatie tegen afstoting af te bouwen en uiteindelijk zelfs stop te zetten. De luchtpijp is het eerste weefseltransplant waarbij dat kan.

In beeld: studentenkring Alfa op jacht in de Universiteitsbibliotheek

do, 2014-04-17 09:26
De jaarlijkse tentoonstelling van studentenkring Alfa heeft dit jaar de jacht als thema. Van speerwerpen tot volautomatisch jachtgeweer, van machtslegitimering tot tijdverdrijf: de vele facetten van de jacht doorheen de geschiedenis van de mens komen in de expo aan bod, aan de hand van archeologische objecten, dierenbeenderen en de nodige achtergrondinformatie.

Adellijke titels voor Leuvense professoren

di, 2014-04-15 13:51
Koning Filip heeft een nieuwe reeks adellijke titels toegekend aan verdienstelijke landgenoten. Op het selecte lijstje treffen we vier professoren van de KU Leuven aan.  

Ontbossing kan klimaatopwarming in Congobekken met helft versterken

di, 2014-04-15 10:44
De verwachte ontbossing in het Congobekken kan er tegen 2050 leiden tot een bijkomende opwarming van 0,7 °C. Daarmee wordt de al voorspelde opwarming door broeikasgassen met de helft versterkt, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven.

Eerste steen voor Campus EnergyVille

ma, 2014-04-14 15:55
Op maandag 14 april werd op de voormalige mijnsite in Waterschei officieel de eerste steen gelegd van Campus EnergyVille. De KU Leuven en de Vlaamse onderzoeksorganisaties VITO en imec gaan er hun kennis rond hernieuwbare energie bundelen. Vanaf 2015 zal het gebouw plaats bieden aan een 200-tal onderzoekers.

Vlaamse universiteiten luiden alarmbel: 'Stamcelonderzoek mag niet in gevaar komen'

do, 2014-04-10 10:32
De Vlaamse universiteiten maken zich bijzonder ongerust, omdat de Europese commissie een burgerinitiatief ontvankelijk heeft verklaard dat financiering van wetenschappelijk onderzoek met menselijke embryonale stamcellen wil verbieden. Veelbelovende onderzoeken naar mogelijke medische behandeling met stamcellen van ziekten zoals parkinson en diabetes lopen daardoor gevaar.

Bakala Academy begeleidt Rode Duivels

wo, 2014-04-09 15:06
De Rode Duivels gaan samenwerken met Bakala Academy. Het team van inspanningsfysioloog Peter Hespel zal hen begeleiden op het vlak van onder meer voeding en recuperatie.

Leven na Leuven: media-arts Marleen Finoulst

di, 2014-04-08 09:02
Ze studeerde geneeskunde, maar ruilde haar patiënten in voor lezers en kijkers, die ze evengoed in optima forma probeert te houden. “Correcte informatie over gezondheid is zo belangrijk”, zegt Marleen Finoulst. “Dat hooggeschoolden zeven jaar langer leven dan laaggeschoolden is toch niet rechtvaardig?”

Filosoferen met kinderen: "Een robot laat geen scheetjes!"

ma, 2014-04-07 09:45
“Kan een robot een echte vriend zijn van een mensenkind?” Met die vraag ging een groepje kinderen van 8 tot 12 jaar aan de slag tijdens een workshop ‘Filosoferen met kinderen’. Die maakte deel uit van het vijfde Feest van de Filosofie op 5 april, rond het thema ‘mens en techniek’.

In Beeld: 3.500 studenten op de grootste cantus ter wereld

do, 2014-04-03 14:56
Na vijf edities is de beiaardcantus een begrip geworden. Daarom was het ook dit jaar vechten voor een toegangskaartje. Met codex in de hand stroomden de gelukkigen gisterennamiddag toe op het Leuvense Ladeuzeplein. Het plein was helemaal gevuld met rijen en rijen zanglustige studenten. Drie en een half uur lang zetten de 3.500 zangtalenten hun keel open.

Hoe lezen we een dubbelzinnig gezicht?

wo, 2014-04-02 08:30
Snel pijn detecteren bij anderen is belangrijk om te overleven: het kan betekenen dat je zelf in gevaar bent. We herkennen dan ook snel gepijnigde gelaatsuitdrukkingen. Maar hoe interpreteren we een gezicht met zowel pijnlijke als vrolijke kenmerken? En wat zegt dat over ons?

Studenten en rector bouwen houten aula uit protest

di, 2014-04-01 16:25
Op het binnenplein van het Pauscollege pootten studenten op dinsdag 1 april een houten aula neer. Door op deze manier letterlijk te ‘bouwen aan onderwijs’ wou de Studentenraad KU Leuven aandacht vragen voor een rechtvaardige financiering van het hoger onderwijs. Samen met enkele vicerectoren stak rector Rik Torfs een handje toe. Hij gaf een dag later ook les in de aula. 

Europa ziet meer bos door de bomen

ma, 2014-03-31 21:10
“Wereldwijd bekeken is er nog altijd sprake van ontbossing, maar die gaat elk jaar trager.” Dat zegt bio-ingenieur Steven Vanonckelen, die voor zijn doctoraat aan de Afdeling Geografie de bossen van de Roemeense Karpaten in kaart bracht. Daar neemt het bosgebied verrassend genoeg zelfs toe. Maar er zijn ook kanttekeningen bij het goede nieuws.

Nieuw gebouw Neonatologie combineert ‘koesterende zorg’ met spitstechnologie

vr, 2014-03-28 18:08
De Dienst Neonatologie van UZ Leuven nam onlangs zijn intrek in een gloednieuw gebouw. De architectuur en het design zijn volledig gebaseerd op het concept ‘koesterende en ontwikkelingsondersteunende zorg’ voor vroeggeborenen en baby’s met een aangeboren aandoening. 

Alumnus Jef Aerts rijft dubbele nominatie voor Boekenleeuw binnen

do, 2014-03-27 20:23
Na vier romans, een dichtbundel en ettelijke theaterervaringen is Jef Aerts geland als jeugdschrijver. “Ik was veertig en voelde: Zó klink ik dus.” Gevolg is dat er nu meer dan ooit op het spel staat, bijvoorbeeld bij zijn dubbele Boekenleeuw-nominatie. “Ik verlang naar verankering.”

DNA-staal levert robotfoto op

wo, 2014-03-26 12:59
Op basis van het genetisch materiaal uit een DNA-staal is het mogelijk om iemands gelaatstrekken behoorlijk goed te (re)construeren. Postdoctoraal onderzoeker Peter Claes en zijn collega’s beschrijven de techniek in een recente publicatie in PLOS Genetics. Forensische, antropologische en medische toepassingen liggen – bijna – voor de hand.

Tarbot is ideale barometer voor overbevissing

wo, 2014-03-26 10:56
Alle vissen zijn gelijk, maar sommige zijn wat gelijker. Genetisch gezien dan toch. Biologe Sara Vandamme dook in de genen van de platvissen tarbot en griet. Ze keek hoe het gesteld is met hun genetische diversiteit. Spoort het huidige beleid tegen overbevissing wel met de biologische realiteit?

Kunst is kwetsbaar

wo, 2014-03-26 09:54
De vernieling van de Leuvense universiteitsbibliotheek in WO I staat al 100 jaar symbool voor de nietsontziende verwoesting van oorlog, die ook cultuur niet spaart. In Museum M loopt nu de expo Ravage, die de Brand van Leuven als vertrekpunt neemt voor een reis langs kunst en cultuur in tijden van oorlog.
http://binaryoptions2013.org make money with binary options