Nieuws universiteit

Syndicate content
Updated: 18 min 3 sec ago

Eerste inschrijver: “Klaar om aan dit nieuwe hoofdstuk te beginnen”

ma, 2014-08-18 10:24
Vroeg opstaan op een maandag in de zomervakantie is geen pretje, maar het leverde Karel Casteleyn uit Gent de titel van eerste inschrijver op, mét bijhorende privileges: een feestelijke verwelkoming door rector Rik Torfs en vicerector Onderwijsbeleid Didier Pollefeyt, een geschenkmand met KU Leuven-gadgets en een flinke portie media-aandacht.

Onderzoekers ontdekken nieuw mechanisme achter vorming van kanker

wo, 2014-08-13 14:11
Onderzoekers van KU Leuven en Harvard University hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van kanker. Ze ontrafelden hoe bepaalde slapende genen geactiveerd worden, wat leidt tot de ontwikkeling van tumoren. In proeven op muizen slaagden de onderzoekers er ook in om het mechanisme ongedaan te maken en de ontwikkeling van de kanker te voorkomen.

Paul Declerck nieuwe decaan Farmaceutische Wetenschappen

wo, 2014-08-13 10:19
Op 1 augustus werd professor Paul Declerck de nieuwe decaan van de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen, als opvolger van professor Alfons Verbruggen.

Malariageneesmiddel chloroquine belemmert tumorgroei en uitzaaiingen

ma, 2014-08-11 18:05
Het antikankereffect van het malariageneesmiddel chloroquine – in combinatie met conventionele chemotherapie – is intussen goed gekend bij proefdiermodellen. Tot dusver werd aangenomen dat chloroquine de gevoeligheid van kankercellen voor chemotherapie verhoogt door rechtstreeks op de kankercellen in te werken.

In beeld: Veiligheidsraad VN bezoekt Leuven

ma, 2014-08-11 14:23
Op zaterdag 9 en zondag 10 augustus bracht de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de eerste keer een bezoek aan België. Op 9 augustus bezocht de raad onder meer de Universiteitsbibliotheek van Leuven. Het bezoek kaderde in de ruimere context van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

In beeld: Belgisch vorstenpaar en Duitse president herdenken WO I in Leuven

di, 2014-08-05 11:29
Op maandag 4 augustus 2014 brachten het Belgisch vorstenpaar en de Duitse president Joachim Gauck een bezoek aan Leuven in het kader van de herdenkingsplechtigheden van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

Masterstudenten bouwen onbemand vliegtuigje voor pakkettransport

vr, 2014-07-25 16:10
Onbemande vliegtuigjes die een bestelling afleveren in je achtertuin, officiële documenten bezorgen aan de notaris of instaan voor orgaantransport tussen ziekenhuizen. Toekomstmuziek? Qua wetgeving moet er nog veel gebeuren, maar technisch zijn de drones bijna klaar om op te stijgen. Dat bewijzen drie studenten burgerlijk ingenieur van de KU Leuven.

Ramadan heeft geen negatief effect op gezondheid

wo, 2014-07-23 11:07
Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken en geen seksuele betrekkingen hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Hoewel deelnemers zich vaak moe voelen, heeft het vasten geen negatieve invloed op hun gezondheid. Meer nog, onderzoek van KU Leuven toont een eerder positieve invloed op de concentratie, het kortetermijngeheugen en oog-handcoördinatie. 

Jezelf ‘piepedood’ rijden in dienst van de kopman

di, 2014-07-22 17:10
Zelf 200 km in de wind rijden in de hoop dat je kopman het harde labeur kan afmaken? Tijdens een krioelende massasprint je tussen het kader van je fiets plooien om de overwinning van de ploeg te verzekeren? Het lijkt wel gekkenwerk. Wat maakt dat ploegmaats zichzelf zo tot het uiterste geven voor hun kopman en de ploeg?

Een ‘share’-knop is minder onschuldig dan je denkt

di, 2014-07-22 12:30

Een ‘share’-knop op een website deelt niet alleen de pagina die je wil delen, maar vaak ook je surfgedrag – zelfs wanneer je de knop niet actief gebruikt.

Mysterieuze slokdarmziekte Achalasie blijkt auto-immuunaandoening

di, 2014-07-15 16:43
Achalasie is een zeldzame ziekte van de slokdarm waarbij de zenuwcellen in de slokdarmwand, om een nog steeds onbekende reden, verdwijnen. Een Europese studie bewijst nu voor het eerst dat achalasie een auto-immuunaandoening is. Het zijn voornamelijk afwijkingen van het immuunsysteem die bijdragen tot voorbeschiktheid voor deze ziekte, die 1 op 100.000 personen treft.

Eredoctor Nadine Gordimer overleden

ma, 2014-07-14 16:32
Op 13 juli overleed Nadine Gordimer, Nobelprijswinnares voor Literatuur 1991. In 1980 werd zij eredoctor van onze universiteit. Zij geldt als de belangrijkste Engelstalige Zuid-Afrikaanse letterkundige, samen met J.M. Coetzee. Zij schreef veertien romans, en een tiental bundels kortverhalen.

KU Leuven aan zee met het Cartoonfestival

ma, 2014-07-14 15:03

Cartoons zetten u aan het denken over menselijke genetica, en zij kunnen dat complexe thema op een originele, toegankelijke en natuurlijk humoristische wijze belichten. Dat is de rode draad van de 53ste editie van het Cartoonfestival in Knokke-Heist.

Wake-up call voor meer onderzoek naar celmetabolisme

do, 2014-07-10 10:32
Meer wetenschappelijk onderzoek naar het metabolisme (of stofwisseling) van stromale steuncellen en immuuncellen, en de rol van de stofwisseling van die celtypes bij het ontstaan van ziekten, zou nieuwe therapeutische pistes kunnen openen voor diabetes, onstekings-aandoeningen en kanker.

Brieven aan de rector: Rik Torfs antwoordt

wo, 2014-07-09 16:00
Van ‘Ik hou van rectoren die columns schrijven’ tot ‘Altijd meedraaiend met de wind’: de mensen die we dit jaar vroegen een brief aan de nieuwe rector te schrijven, varieerden in toon van vriendelijk tot, laten we zeggen, ‘minder vriendelijk’. Rector Torfs neemt het sportief op. “Ik geef ook mijn mening, en dat men mij vooral tegenspreekt.

Minder sluipverbruik met een chip

di, 2014-07-08 09:42
Van ons elektriciteitsverbruik gaat naar schatting ongeveer 10 procent op aan sluipverbruik: ook in waakstand blijven apparaten energie slurpen. Ingenieur Hans Meyvaert van het Departement Elektrotechniek (ESAT) zoekt met zijn doctoraatsonderzoek naar een oplossing: een chip voor de stand-byfunctie die het sluipverbruik 10 tot 100 keer kan verminderen.

Ook in het digitale tijdperk lezen kinderen nog boeken

ma, 2014-07-07 12:03
Drie vierde van de kinderen leest graag strips, zes op tien leest graag fictie. 40% van de kinderen rekent lezen tot zijn/haar favoriete activiteiten. Dat zijn enkele vaststellingen die onderzoekers van de KU Leuven deden in een studie naar het leesgedrag, de vrijetijdsbesteding en het mediagebruik van 9-12-jarigen.

Droomjob: strafpleiter

ma, 2014-07-07 08:31
Zijn de verwachtingen van studenten over hun droomjob realistisch? En hoe moeten ze die felbegeerde baan te pakken krijgen? Stap één: wij regelen een ontmoeting met een alumnus die de droom beleeft. In deze aflevering: Sophie en de strafpleiter.

Universiteiten en hogescholen niet gelukkig met visitaties

ma, 2014-07-07 07:04
Naar aanleiding van wat op 7 juli in de media verscheen met betrekking tot de visitaties in het hoger onderwijs, heeft de KU Leuven het standpunt ter zake verduidelijkt:

Echografie van jonge sterren verraadt hun leeftijd

do, 2014-07-03 20:02
De leeftijd van jonge sterren was tot voor kort moeilijk te bepalen. Door hun akoestische golven op te meten – echografie voor sterrenkundigen – wordt dat nu wel mogelijk en kunnen de baby’s onder de sterren onderscheiden worden van de pubers.
http://binaryoptions2013.org make money with binary options